De FPV sport

FPV vliegen wat is dat nou?

FPV vliegen staat voor First Person View. Dit houd in dat jij ziet wat de drone ziet. Door een camera op je drone en een video zender ontvang je het signaal naar een ontvanger in goggle of scherm. De meest FPV’ers vliegen met goggles. Een soort van virtual reality brillen.

In deze bril zitten twee kleine beeldschermpjes die het beeld van je camera laat zien. Je hebt verschillende merken binnen de FPV wereld maar de koploper en meest populaire is Fatshark. Dit merk bestaat al meer dan 5 jaar en is al 5 jaar hét merk voor je goggle en antennes. De laatste tijd zie je veel meer concurrentie komen, zo heb je Aomway, een merk dat een enorme sprint trekt om de beste te worden. Je ziet dat de prijzen van goggles snel dalen. Voor de meeste mensen is dat erg fijn, zo hoef je niet in een keer €500 neer te leggen voor een goggle wat je een paar jaar geleden wel moest. Dat maakt het steeds toegankelijker.

Je hebt verschillende soorten goggles, de “Fatshark” style, dus wat je ziet hierboven of een box goggle. Wat je hieronder ziet.

In de box goggle zit een groot LCD scherm in plaats van twee kleine LCD schermpjes. Ook zijn box goggles over het algemeen zwaarder. Het is ook wat voor smaak je hebt en wat je fijn vindt. Sommige mensen vinden een goggle fijn en de ander een box goggle. Je kan hierover lang discussiëren wat beter is maar daar begin ik niet aan. Zelf vlieg ik met een Fatshark Dominater V3. Een goggle die al een paar jaar op de markt is maar nog steeds het meest populair.

Hoe komt het beeld van je drone naar je goggle?

Op je drone zit een VTX (Video Transmitter) dit apparaatje zend een signaal over 1.3 GHz, 2.4 GHz of 5.8 GHz. Het meest gebruikte is 5.8GHz. Dit omdat je het beste beeld hebt en de meest zenders waar je je drone mee bestuurt zenden op 2.5 GHz. Het nadeel van 5.8 GHz is dat het niet zo goed door muren heen gaat. 1.3 GHz gaat juist goed door muren heen om een langere golflengte heeft. Maar dat gaat wel ten nadele van de kwaliteit van het beeld. Een goede tussen oplossing is 2.4 GHz. Deze frequentie wordt gebruikt voor lange afstand vluchten met een vliegtuig of drone.

 

Lijkt het je leuk om te beginnen met FPV vliegen kijk eens in het assortiment van Drone Central voor onderdelen om je eigen drone te bouwen. Heb je vragen en wil je persoonlijk advies? Bel dan naar Drone Central op 085 – 06 09 343 of mail support@dronecentral.nl.

 

Bedankt voor het lezen van het eerste artikel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *